به گزارش خبرگزاري "مهر" موسسه مطالعاتي PINR) power and interest news report )در تحليلي نوشت : پيروزي حماس در انتخابات پارلماني فلسطين كه در 25 ژانويه 2006 برگزارشد، سوالات زيادي را مطرح مي كند . هم فلسطيني ها و هم جامعه بين الملل وارد روزهاي سخت و پر تلاطمي مي شوند.
دكتر " كوماراس وامي" kumaraswamy نويسنده اين تحليل خاطرنشان مي كند: اهميت تاريخي اين انتخابات و نتيجه آن را نمي توان انكار كرد. موفقيت حماس در پارلمان 132 عضوي فلسطين انعكاس مخالفت و نارضايتي عمومي از تشكيلات خودگردان فلسطين با رهبري جنبش فتح بود.
به عقيده نويسنده، اين يك انتخابات چند حزبي بود كه به جز جنبش جهاد اسلامي ، همه احزاب مهم فلسطيني در آن شركت كرده بودند. عليرغم سياستهاي اشغالگرانه اسرائيل ، اين انتخابات گواه حضور گسترده مردم بود. برخلاف كشورهاي عربي و ديگر كشورهاي منطقه ، به فلسطيني ها اين فرصت داده شده بود تا برتري خود را نشان دهند و اين همان كاري بود كه آنها با راي ندادن به فتح اثبات كردند.
PINR دربخش ديگري به پايان راه جنبش فتح اشاره و خاطر نشان مي كند كه اين انتخابات به معناي پايان برتري و انحصار طلبي جنبش فتح بر تشكيلات خودگردان بود جنبشي كه توسط ياسر عرفات در سال 1959 تاسيس شد. حتي در زمان عرفات نيز اين حزب مشكلاتي داشت. طي چند سال اخير نيز ، مخصوصا از زمان آغاز انتفاضه الاقصي در سپتامبر 2000 محبوبيت فتح به سرعت كاهش و از سوي ديگر از زمان مرگ عرفات ، تنشهاي داخلي در جنبش فتح افزايش يافت.
به گزارش مهر دكتر كوماراس وامي بر اين باور است كه " رهبريت فتح همچنين نتوانست انتظارات فلسطيني ها را برآورده سازد". فتح از يك سو نتوانست تهديدهاي اسرائيل را كنترل كند و از سوي ديگر تزلزل پايه هاي آن مخصوصا دستگاه امنيتي ، مانعي براي آن بود كه تشكيلات خودگردان هر نوع نشانه اي از توانايي اجرايي خود را نشان دهند.
به عقيده نويسنده اين شكست ها ، به پيروزي حماس ختم شد. از يك سو جنبش مقاومت اسلامي يك منفعت در شكست فرايند صلح اسلو داشت ، زيرا از ديدگاه آن هيچ سازشي با اسرائيل امكان پذير نيست و از سوي ديگر اين جنبش هر چه سريعتر به سوي هدف خود در جهت ايجاد توسعه براي صلح و مصالحه گام برداشت.
PINRبه روزهاي سخت پيش روي حماس اشاره و اذعان مي كند كه روزهاي سختي پيش روي حماس و جامعه بين الملل قرار دارد. جهان خارج نمي تواند از انتخابات مردم فلسطين چشم پوشي كند چراكه اراده مردم ارزشمند است. در شرايطي كه جامعه بين الملل بايد اين انتخابات مردم فلسطين را به رسميت بشناسد، اين مسئله نگراني هايي را در سطح جهاني در پي خواهد داشت. اگر جهان خارج مخصوصا اسرائيل و متحدان غربي آن بخواهند حماس را به عنوان يك مذاكره كننده بپذيرند، اين گروه نظامي بايد به يك گروه سياسي تبديل شود.
كوماراس وامي مي افزايد: حماس به مدت بيش از يك دهه با مخالفت سخت با اسرائيل و فرايند صلح ، شهرت خود را به دست آورده است. حملات فدايي (شهادت طلبانه) آن تا حد زيادي در محبوبيت و موفقيت اين جنبش موثر بوده است.
به گزارش مهر اين مركز مطالعاتي در ادامه نوشت: اين حزب مخالف وجود اسرائيل است و بسياري از مفاد منشور آن خواستار نابودي اسرائيل است لذا ناديده گرفتن گذشته به عنوان يك شريك مذاكره كننده با اسرائيل براي حماس كار آساني نيست. تغييرات ناگهاني، بحث برانگيز و تا حد زيادي بيهوده است.
به عقيده نويسنده، اگر حماس نشانه هايي از تغيير را نشان ندهد ، حتي جامعه بين الملل هم نمي تواند مطمئن باشد كه اسرائيل با حماس مذاكره كند. از سوي ديگر حماس بايد هم براي فلسطينيها و هم براي جهان خارج اين تفكر را ايجاد كند كه فقط يك قدرت در مناطق فلسطيني وجود دارد و آنهم تشكيلات خودگردان است و اين ممكن است براي حماس سخت باشد. در گذشته حماس از پذيرش انحصار تشكيلات خودگردان خودداري مي كرد. بنابراين براي ديگران و مخصوصا فتح پذيرش محوريت حماس كاري سخت است.
PINR در بخش پاياني تحليل خود اعتراف مي كند كه عليرغم همه تلاشها ، اسرائيل قادر نبوده تا از اقدامات گروههاي نظامي كوچك فلسطيني جلوگيري به عمل آورد. به هر حال اين امكان وجود دارد كه تنشهاي داخلي بين حاميان حماس و فتح به يك رويارويي و خشونت گسترده تبديل شود.
نظر شما